Deze week gaat onze wekelijkse blog over voeding. Lees hier: Groot, groter.. oeps!
Bij het zien van een lammetje of kalfje in de wei zal de gebruikelijke reactie “Ahh, schattig!“ zijn. Een enkeling zal daar nog stiekem “En lekker!“ aan toevoegen. In gedachten, natuurlijk, want dierenliefhebbers springen daar meteen bovenop.
Een bodybuilder of sporter daarentegen zal het dartelende beestje meestal zonder uitzondering direct vertalen naar een van de belangrijkste bouwstoffen: eiwitten, oftewel proteïne!
Grotere spieren kweken? Proteïne!
Overtollig vet verbranden? Proteïne!
Een goede functie van enzymen, hormonen, etc? Proteïne!
En automatisch volgt daarop de gedachte dat meer dan ook beter is.
Nou, niet echt.
Over het algemeen kan een lichaam slechts 25 tot 35 gram proteïne per maaltijd verwerken. Eet je meer dan dat, dan wordt het restant niet aangewend om je spieren na een trainingssessie te repareren en op te bouwen maar ergens anders in je lichaam gebruikt.
Of het verdwijnt in het toilet.
Daar komt bij dat een eenzijdig dieet ook niet bepaald gezond is. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig, en vitamines en mineralen. En je kan nog zo veel proteïne naar binnen werken, maar als je niet zorgt dat je lichaam het ook daadwerkelijk op kan nemen – bijvoorbeeld door voldoende vezels te eten die voor een goede darmfunctie zorgen – dan bereik je uiteindelijk het tegenovergestelde van je wens om een gespierd lichaam te kweken.
De benodigde hoeveelheid proteïne kun je halen uit:
– 1 kop cottage cheese oftewel hüttenkäse (28 gram proteïne)
– 1 kop Griekse yoghurt met noten (25 gram proteïne)
– 1 kleine portie vlees, vis of gevogelte (ong. 28 gram proteïne)
– 3 hele eieren + 3 eiwitten (27 gram proteïne)
– 1 schep proteïnepoeder (25 gram proteïne)
Je wordt dus geen Hulk door het regelmatig eten van een heel kalf. Jammer voor jou, fijn voor de dierenliefhebbers.
En het kalf natuurlijk.